18,60 €
Kniha z počiatku 20. storočia uvádza 115 receptúr mäsových výrobkov vyrábaných v Čechách a na Morave.
Formát A5, 176 strán, pevná šitá väzba.
JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ
Názov a údaje publikácie: JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ
Formát A5, 176 strán, pevná šitá vazba.
ISBN 978-80-86659-51-0, 3.
Vydanie: 2016.
Pár informácii z histórie:
Rok 1910 bol pre spracovateľov mäsa rokom veľmi významným – tlačou vyšli hneď dve príručné knihy pre údenára: „Výroba jemného údenárskeho tovaru“, ktorú zostavil a vlastným nákladom vydal Josef Řehák a „Údenár“ Karla Jozefa Jarníka. Po dvoch desaťročiach od vydania „Učebná kniha údenárstva a mäsiarstva“ Jozefa Achrera (1890) a Václava Rošického „Mäsiarstvo a údenárstvo“ (1892) to boli konečne nové aktualizované súbory receptúr mäsových výrobkov, vyrábaných nielen v Prahe ale v celých Čechách i na Morave. Boli to na dlhú dobu aj učebnice, ďalšiu príručku – „Vzorné mäsiarstvo a údenárstvo“ vydal František Danielka až v roku 1931. Do vojny potom vyšli ešte dve odborné knihy: „Výroba údenín, špecialít a konzerv“ Jaroslava Bezdeka (1935) a „Receptár“ Jozefa Tašlicha z Veselí nad Moravou (1936 a 1939).
Niet divu, že po knihách sa len zaprášilo a čoskoro sa stali nedostupnými. V roku 1928 sa preto významný pražský výrobca údenárskych strojov pán Ladislav Vagenknecht rozhodol vydať Jarníkovho „Údenára“ druhýkrát. O revíziu a doplnenie textu požiadal osobnosť nad iné povolanú – pána Jozefa Springera, v rokoch 1929-1940 prvého riaditeľa Odbornej majstrovskej školy mäsiarsko – údenárskej v Prahe.
Výsledok ich práce Vám teraz predkladáme v treťom vydaní. Okrem drobných jazykových úprav, majúcich za cieľ uľahčiť dnešnému čitateľovi vnímanie textu, je zachované pôvodné znenie receptúr, návodov i výrobných postupov. Pre ľahšiu orientáciu v texte je kniha doplnená abecedným a menným registrom mäsových výrobkov.
JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ – Obsah knihy.
Hmotnosť | 1 kg |
---|
Musíte byť prihlásený pre pridanie hodnotenia.
Podobný tovar
-
ŠEDIVÝ Václav: ČESKOSLOVENSKÉ MASNÉ VÝROBKY
79,90 €Pamätáte si mäsové výrobky vyrábané naozaj predovšetkým z mäsa? Chcete si ich doma vyrobiť? V tejto hodnotnej knihe nájdete 671 pôvodných receptúr, používaných v československom mäsovom a konzervárenskom priemysle od 50. rokov 20. storočia do roku 1993. Vráťte sa ku koreňom nášho údenárskeho umenia.
Formát A5, 752 strán, pevná šitá väzba.
-
RUNŠTUK Jaroslav: RECEPTURY TEPLÝCH POKRMŮ
23,90 €Aktuálne 8. prepracované vydanie súboru „Receptúry teplých pokrmov“ – Jaroslav Runštuk a kolektív, ktoré takmer na 600 stranách predstavuje tradičné i moderné pokrmy, ktoré slúžia na lepšiu orientáciu predovšetkým vedúcim prevádzkovým zamestnancom, študentom a žiakom odborných škôl.
-
BEZDĚK Jaroslav: VÝROBA UZENIN, SPECIALIT A KONSERV
18,90 €Kniha, ktorá aj po 100 rokoch osloví súčasných profesionálov i amatérskych údenárov, producentov mäsových výrobkov a milovníkov výrobkov z mäsa. Obsahuje až 183 receptúr, je zdrojom inšpirácie a poučenia.
-
RUNŠTUK Jaroslav: RECEPTURY STUDENÝCH POKRMŮ
21,90 €Aktuálne vydaný súbor obsahuje 816 strán.
Rad receptúr je využiteľných predovšetkým pri výrobe lahôdok, na cateringových akciách, rautoch, v jedálňach a samozrejme v domácnosti.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.