fbpx
Forma na šunku kruhová – Debrecínka dlhá 6 kg

111,90 

SKU: FNS5

Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 6 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.

Rozmery: 550 x 100 mm

Tovar na objednávku, dodacia doba cca. 3 týždne.

- +
Katalógové číslo: FNS5 Kategória: Značka:

Forma na šunku kruhová – Debrecínka dlhá 6 kg

 

Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na šunku kruhová – Debrecínka dlhá 6 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním a vyberaním mäsa.

Rozmery: 550 x 100 mm

 

Pribalený tradičný recept na výrobu šunky z roku 1923, od známeho pražského údenára Jaroslava Bezděka.

 

Šunka varená vo forme recept :

Budeme potrebovať pekné, čerstvé bravčové pliecko alebo bravčové stehno. Ak bolo mäso zmrazené, treba ho úplne rozmraziť, ale doporučujem čerstvé. Množstvo závisí od formy akú vlastníme a tento údaj nám poskytne výrobca, alebo vlastný odhad. Zo skúsenosti viem, že je lepšie kúpiť viac menších balení, ako jeden celok, pretože s kusom mäsa často dostanete aj kožu a tuk, ktorý je k výrobe šunky nepoužiteľný.

Mäso opláchneme, odblaníme, odrežeme tuk, prípadné chrupavky. Dočistené mäso nakrájame na 1,5 cm rezne a následne po dĺžke na 1,5 cm pásiky (1,5 x 1,5 x cca 15 cm) Z ručného mlynčeku na mäso odstránime nôž a dosku (dierkovanú časť), zostane tam len podlhovasté skrutkovité vnútro, cez ktoré narezané pásiky 2x preženieme. Týmto sa mäso „rozbije“, ale zostane v celku.

Solenie :

Do misky odvážime na 1 kg mäsa: 20 g rýchlosoli (môže byť aj 13 g rýchlosoli a 7 g kuchynskej soli ak chceme použiť menej „dusičnanov“, alebo šunku robíme pre deti), pridáme kávovú lyžičku práškového cukru a zmiešame. Mäso rovnomerne nasolíme, najlepšie je rozložiť na plech, treba si dať záležať. Soliť môžeme aj iným spôsobom. Odmeriame si 1 dcl vody na 1 kg mäsa v ktorej soľ aj s cukrom rozpustíme. Roztok rovnomerne nalejeme na mäso a rukami dobre premiešame. Uprednostňujem „mokrý“ spôsob solenia.

Po tomto úkone je mäso nasolené. Mäso rukami premiešavame a pretláčame medzi prstami až kým sa nezačne lepiť na ruky. Formu vystelieme väčším kusom potravinárskej fólie alebo mikroténovým sáčkom a mäso do nej po vrstvách utláčame tak, aby nám podľa možnosti nezostávali vzduchové bubliny. Mäso po naplnení uzavrieme preložením zvyšnej časti fólie tak, aby sa k mäsu pri varení nedostala voda, pričom prípadný nadbytok odstrihneme a formu uzavrieme.

Varenie :

Celú nádobu vložíme do chladničky na 24 – 48 hodín. Formu vyberieme z chladničky a necháme hodinku – dve odstáť pri izbovej teplote a varíme ponorenú do studenej vody. Keď teplota dosiahne na 72 – 75 °C, teplotu zastabilizujeme a varíme  v čase podľa formy: 1 kg mäsa = 1 hodina a 15 minút, 2,5 – 3 kg mäsa 2 hodiny a 15 minút. Ak nedodržíme teplotu na maximálne 75 °C, mäso nebude  ružové, pri vyššej teplote nám zosivie. Po uvarení formu  dotiahneme a necháme minimálne 7-8 hodín v chladnej miestnosti alebo chladničke vychladnúť.

Záverom chcem podotknúť, že aj keď to tu vyzerá komplikovane, výroba je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako 15-20 minút na prípravu, plus varenie.

 

Ďalšie recepty nájdete v kategórii mäsiarska literatúra:

https://simaco.sk/kategoria/pre-vas-volny-cas/masiarska-literatura/

Hmotnosť 3 kg

Začnite písať a stlačením klávesu Enter vyhľadajte

Nákupný košík

Žiadne produkty v košíku.