Dostupné na objednávku
99,60 €
Masívna, odolná, profesionálna hliníková forma v tvare stehna na 3,7 kg mäsa,s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa. Použiteľná aj v gastronómií.
Rozmery: 335 x 225 x 160 mm
Tovar na objednávku, dodacia doba cca. 3 týždne.
Dostupné na objednávku
Forma na šunku – Stehno 3,7 kg
Forma na šunku – Stehno 3,7 kg, je profesionálna hliníková forma v tvare stehna na 3,7 kg mäsa, s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Forma je použiteľná nie len v mäsiarskej výrobe, ale aj v gastronómií.
Rozmery: 335 x 225 x 160 mm
Pribalený tradičný recept na výrobu šunky z roku 1923, od známeho pražského údenára Jaroslava Bezděka.
Šunka varená vo forme recept :
Budeme potrebovať pekné, čerstvé bravčové pliecko alebo bravčové stehno. Ak bolo mäso zmrazené, treba ho úplne rozmraziť, ale doporučujem čerstvé. Množstvo závisí od formy akú vlastníme a tento údaj nám poskytne výrobca, alebo vlastný odhad. Zo skúsenosti viem, že je lepšie kúpiť viac menších balení, ako jeden celok, pretože s kusom mäsa často dostanete aj kožu a tuk, ktorý je k výrobe šunky nepoužiteľný.
Mäso opláchneme, odblaníme, odrežeme tuk, prípadné chrupavky. Dočistené mäso nakrájame na 1,5 cm rezne a následne po dĺžke na 1,5 cm pásiky (1,5 x 1,5 x cca 15 cm) Z ručného mlynčeku na mäso odstránime nôž a dosku (dierkovanú časť), zostane tam len podlhovasté skrutkovité vnútro, cez ktoré narezané pásiky 2x preženieme. Týmto sa mäso „rozbije“, ale zostane v celku.
Solenie :
Do misky odvážime na 1 kg mäsa: 20 g rýchlosoli (môže byť aj 13 g rýchlosoli a 7 g kuchynskej soli ak chceme použiť menej „dusičnanov“, alebo šunku robíme pre deti), pridáme kávovú lyžičku práškového cukru a zmiešame. Mäso rovnomerne nasolíme, najlepšie je rozložiť na plech, treba si dať záležať. Soliť môžeme aj iným spôsobom. Odmeriame si 1 dcl vody na 1 kg mäsa v ktorej soľ aj s cukrom rozpustíme. Roztok rovnomerne nalejeme na mäso a rukami dobre premiešame. Uprednostňujem „mokrý“ spôsob solenia.
Po tomto úkone je mäso nasolené. Mäso rukami premiešavame a pretláčame medzi prstami až kým sa nezačne lepiť na ruky. Formu vystelieme väčším kusom potravinárskej fólie alebo mikroténovým sáčkom a mäso do nej po vrstvách utláčame tak, aby nám podľa možnosti nezostávali vzduchové bubliny. Mäso po naplnení uzavrieme preložením zvyšnej časti fólie tak, aby sa k mäsu pri varení nedostala voda, pričom prípadný nadbytok odstrihneme a formu uzavrieme.
Varenie :
Celú nádobu vložíme do chladničky na 24 – 48 hodín. Formu vyberieme z chladničky a necháme hodinku – dve odstáť pri izbovej teplote a varíme ponorenú do studenej vody. Keď teplota dosiahne na 72 – 75 °C, teplotu zastabilizujeme a varíme v čase podľa formy: 1 kg mäsa = 1 hodina a 15 minút, 2,5 – 3 kg mäsa 2 hodiny a 15 minút. Ak nedodržíme teplotu na maximálne 75 °C, mäso nebude ružové, pri vyššej teplote nám zosivie. Po uvarení formu dotiahneme a necháme minimálne 7-8 hodín v chladnej miestnosti alebo chladničke vychladnúť.
Záverom chcem podotknúť, že aj keď to tu vyzerá komplikovane, výroba je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako 15-20 minút na prípravu, plus varenie.
Ďalšie recepty nájdete v kategórii mäsiarska literatúra:
https://simaco.sk/kategoria/pre-vas-volny-cas/masiarska-literatura/
Hmotnosť | 3 kg |
---|
Podobný tovar
-
Forma na šunku kruhová – Debrecínka stredná 4,5 kg
96,60 €Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 4,5 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery: 300 x 135 mm
-
Forma na pečeňový syr – 3 vaničky 3,6 kg
73,60 €Masívna, profesionálna hliníková forma, 3 vaničky na 3,6 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery jednej vaničky: 75 x 65 x 30
Tovar na objednávku, dodacia doba cca. 3 týždne.
-
Forma na pečeňový syr – 1 vanička 1,2 kg
39,90 €Masívna, profesionálna hliníková forma, 1 vanička na 1.2 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Pribalený tradičný recept na výrobu pečeňového syra z roku 1923, od známeho pražského údenára Jaroslava Bezděka.
Rozmery: 75 x 65 x 30
-
Forma na pečeňový syr – 2 vaničky 2,4 kg
69,60 €Masívna, profesionálna hliníková forma, 2 vaničky na 2,4 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Pribalený tradičný recept na výrobu pečeňového syra z roku 1923, od známeho pražského údenára Jaroslava Bezděka.
Rozmery jednej vaničky: 75 x 65 x 30