89,90 €
Pamätáte si mäsové výrobky vyrábané naozaj predovšetkým z mäsa? Chcete si ich doma vyrobiť? V novom 3. rozšírenom vydaní tejto hodnotnej knihy nájdete 768 pôvodných receptúr, používaných v československom mäsovom a konzervárenskom priemysle od 50. rokov 20. storočia do roku 1993. Vráťte sa ku koreňom nášho údenárskeho umenia.
Formát A5, 860 strán, pevná šitá väzba.
Rok vydania: 2025
ŠEDIVÝ Václav: ČESKOSLOVENSKÉ MASNÉ VÝROBKY
Autor a názov publikácie: ŠEDIVÝ Václav: ČESKOSLOVENSKÉ MASNÉ VÝROBKY
Predtým „Spotřební normy pro masné výrobky.“
Údaje o publikácii :
Formát A5, 860 strán, pevná šitá väzba.
Hmotnosť: 1,50 kg
ISBN 978-80-86659-70-1,
3. rozšírené vydanie, rok 2025.
Predslov autora:
Mäsové výrobky sú v knihe usporiadané do skupín podľa Vyhlášky č. 69/2016 Zb., zachoval som ale aj rozdelenie do podskupín podľa zažitých údenárskych zvyklostí, hoci ich súčasná legislatíva už nerozlišuje.
V každej receptúre je napísané dávkovanie základných surovín a prísad, potrebných na vyrobenie 100 kg hotového vychladeného mäsového výrobku. Hmotnosti surovín a prísad sú uvádzané v kilogramoch, ostatné použité jednotky (metre, kusy, litre) sú konkrétne označené. Pokiaľ u základných surovín nie je predpísaný žiadny spôsob ich úpravy pred miešaním diela, spracováva sa čerstvé vychladené mäso. Ostatné odporúčané úpravy surovín – predsolenie, sparenie, stuženie, varenie, nasolenie, zmrazenie a pod. – sú spomenuté v receptúre. Korenie sa do diela pridáva obvykle mleté. Použitie celého či drveného korenia je v receptúrach zdôraznené.
Technologické postupy sa držia klasických metód výroby mäsových výrobkov, ich formulácie predpokladajú aspoň základné znalosti údenárskej terminológie, predúpravy surovín, miešanie diela, jeho plnenie do obalov a tepelného opracovania mäsových výrobkov. Pre amatérskych údenárov a experimentátorov som doplnil stručný úvod do mäsovej výroby. Pokiaľ si neviete rady s výpočtami navážok pre zamýšľané množstvo výrobkov, nalistujte kapitolu „Prepočty receptúr“. Vyhľadávanie výrobkov v knihe Vám okrem obsahu uľahčí aj registre.
Väčšina z receptúr bola prvý a posledný krát publikovaná v druhom diele Technológia mäsového priemyslu v roku 1955. Jedná sa o historicky prvé materiálové normy a výrobné postupy, zavádzané v znárodnenom mäsovom priemysle v Československu, ktoré prevádzali do podmienok veľkovýroby receptúry do toho času používané v živnostenských prevádzkach. Priamo nadväzujú na receptúry uvádzané v knihách slovutných pánov Bezděka, Danielka, Jarníka, Řeháka a Tašla, poťažmo Achrera a Rošického. Popri týchto prapôvodných normách samozrejme uvádzam aj všetky česko-slovenské mäsové výrobky, ktoré sú zapísané v registri zaručených tradičných špecialít Európskej únie.
Mäsové výrobky sú v knihe Šedivý Václav: Československé masné výrobky usporiadané do skupín podľa Vyhlášky č. 69/2016 Zb., zachované je aj rozdelenie do podskupín podľa zažitých údenárskych zvyklostí, hoci ich súčasná legislatíva už nerozlišuje. V každej receptúre je napísané dávkovanie základných surovín a prísad, potrebných pre vyrobenie 100 kg hotového vychladeného mäsového výrobku. Hmotnosti surovín a prísad sú uvádzané v kilogramoch, ostatné použité jednotky (metre, kusy, litre) sú konkrétne označené.
Pokiaľ pri základných surovinách nie je predpísaný žiadny spôsob ich úpravy pred miešaním diela, spracováva sa čerstvé vychladené mäso. Ostatné odporúčané úpravy surovín – predsolenie, sparenie, stuženie, varenie, solenie, zmrazenie a podobne, sú spomenuté v receptúre. Korenie sa do diela pridáva zvyčajne mleté. Použitie celého či drveného korenia je v receptúrach samostatne zdôraznené. Technologické postupy sa držia klasických metód výroby mäsových výrobkov, ich formulácie predpokladajú aspoň základné znalosti údenárskej terminológie, predúpravy surovín, miešania diela, jeho plnenie do obalov a tepelného opracovania mäsových výrobkov.
Pre amatérskych údenárov a experimentátorov je doplnený stručný úvod do mäsovej výroby. Ak si neviete rady s výpočtami navážok pre zamýšľané množstvo výrobkov, nalistujte kapitolu „Prepočty receptúr“. Vyhľadávanie výrobkov v knihe Vám okrem obsahu uľahčí aj register. Nájdete ich na konci publikácie.
Register publikácie Šedivý Václav: Československé masné výrobky
Na tomto odkaze nájdete kvalitné profesionálne formy na výrobu šunky a pečeňového syru.
Hmotnosť | 1,40 kg |
---|
Musíte byť prihlásený pre pridanie hodnotenia.
Príslušenstvo
-
PULPÁNOVÁ Alena: CUKRÁŘSKÁ TECHNOLOGIE
16,00 €Original price was: 16,00 €.9,90 €Current price is: 9,90 €.Nové 3. vydanie publikácie je prepracované a doplnené o súčasné moderné trendy cukrárskej výroby.
Presné profesionálne postupy s presným zoznamom surovín, sú základom pre úspešný výsledok.
-
RUNŠTUK Jaroslav: RECEPTURY TEPLÝCH POKRMŮ
21,73 €Original price was: 21,73 €.18,90 €Current price is: 18,90 €.Aktuálne 8. prepracované vydanie súboru „Receptúry teplých pokrmov“ – Jaroslav Runštuk a kolektív, ktoré takmer na 600 stranách predstavuje tradičné i moderné pokrmy, ktoré slúžia na lepšiu orientáciu predovšetkým vedúcim prevádzkovým zamestnancom, študentom a žiakom odborných škôl.
-
RUNŠTUK Jaroslav: RECEPTURY STUDENÝCH POKRMŮ
19,91 €Original price was: 19,91 €.13,90 €Current price is: 13,90 €.Aktuálne vydaný súbor obsahuje 816 strán.
Rad receptúr je využiteľných predovšetkým pri výrobe lahôdok, na cateringových akciách, rautoch, v jedálňach a samozrejme v domácnosti.
-
BEZDĚK Jaroslav: VÝROBA UZENIN, SPECIALIT A KONSERV
18,90 €Kniha, ktorá aj po 100 rokoch osloví súčasných profesionálov i amatérskych údenárov, producentov mäsových výrobkov a milovníkov výrobkov z mäsa. Obsahuje až 183 receptúr, je zdrojom inšpirácie a poučenia.
Podobný tovar
-
JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ
16,90 €Kniha z počiatku 20. storočia uvádza 115 receptúr mäsových výrobkov vyrábaných v Čechách a na Morave.
Formát A5, 176 strán, pevná šitá väzba.
-
ČESKÉ MASNÉ VÝROBKY
65,00 €Nové rozšírené vydanie knihy obsahuje 459 receptúr (noriem) klasických československých údenárskych výrobkov, členených do obvyklých sortimentových skupín.
Kniha je v súčasnosti nedostupná.
Doporučujeme publikáciu ČESKOSLOVENSKÉ MASNÉ VÝROBKY. -
VÁCLAV ROŠICKÝ: ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ
23,90 €Rozsiahla 300 stránková kniha, prvýkrát vydaná v roku 1892 v Koberovy edícii „Kronika práce, osvety a priemyslu“, je druhou najstaršou českou tlačenou príručkou technológie spracovania mäsa.
Obsahuje 260 receptúr mäsiarskych a údenárskych mäsových výrobkov.
-
ŘEHÁK RUDOLF: VÝROBA JEMNÉHO UZENÁŘSKÉHO ZBOŽÍ
15,90 €Súbor 192 receptov mäsových výrobkov prvýkrát vydaný v roku 1910.
Každý návod uvádza presné dávkovanie surovín a prísad a podrobný výrobný postup výroby jemných údenárskych lahôdok.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.