Forma na šunku hranatá – Toustovka 3,5 kg

Forma na šunku hranatá – Toustovka 3,5 kg

52,90 

SKU: FNS8

Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 3,5 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.

Rozmery: 300 x 100 mm

- +
Add to Wishlist
Katalógové číslo: FNS8 Kategórie: Značka:

Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 3,5 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.

Šunka varená vo forme

Budeme potrebovať pekné, čerstvé bravčové pliecko alebo bravčové stehno. Ak bolo mäso zmrazené, treba ho úplne rozmraziť, ale doporučujem čerstvé. Množstvo závisí od formy akú vlastníme a tento údaj nám poskytne výrobca, alebo vlastný odhad. Zo skúsenosti viem, že je lepšie kúpiť viac menších balení, ako jeden celok, pretože s kusom mäsa často dostanete aj kožu a tuk, ktorý jek výrobe šunky nepoužiteľný. Mäso opláchneme, odblaníme, odrežeme tuk, prípadné chrupavky. Dočistené mäso nakrájame na 1,5 cm rezne a následne po dĺžke na 1,5 cm pásiky (1,5 x 1,5 x cca 15 cm) Z ručného mlynčeku na mäso odstránime nôž a dosku (dierkovanú časť), zostane tam len podlhovasté skrutkovité vnútro, cez ktoré narezané pásiky 2x preženieme. Týmto sa mäso „rozbije“, ale zostane v celku.

Do misky odvážime na 1 kg mäsa: 20 g rýchlosoli (môže byť aj 13 g rýchlosoli a 7g kuchynskej soli ak chceme použiť menej „dusičnanov“, alebo šunku robíme pre deti), pridáme kávovú lyžičku práškového cukru a zmiešame. Mäso rovnomerne nasolíme, najlepšie je rozložiť na plech, treba si dať záležať. Soliť môžeme aj iným spôsobom. Odmeriame si 1 dcl vody na 1kg mäsa v ktorej soľ aj s cukrom rozpustíme. Roztok rovnomerne nalejeme na mäso a rukami dobre premiešame. Uprednostňujem „mokrý“ spôsob solenia.

Po tomto úkone je mäso nasolené. Mäso rukami premiešavame a pretláčame medzi prstami až kým sa nezačne lepiť na ruky. Formu vystelieme väčším kusom potravinárskej fólie alebo mikroténom a mäso do nej po vrstvách utláčame tak, aby nám podľa možnosti nezostávali vzduchové bubliny. Mäso po naplnení uzavrieme preložením zvyšnej časti fólie tak, aby sa k mäsu pri varení nedostala voda, pričom prípadný nadbytok odstrihneme a formu uzavrieme. Celú nádobu vložíme do chladničky na 24 – 48 hodín. Formu vyberieme z chladničky a necháme hodinku – dve odstáť pri izbovej teplote a varíme ponorenú do studenej vody. Keď teplota dosiahne na 72 – 75 stupňov Celzia, teplotu zastabilizujeme a varíme  v čase podľa formy: 1 kg mäsa = 1 hodina a 15 minút, 2,5 – 3 kg mäsa 2 hodiny a 15 minút. Ak nedodržíme teplotu na maximálne 75 stupňov Celsia, mäso nebude  ružové, pri vyššej teplote nám zosivie. Po uvarení formu  dotiahneme a necháme minimálne 7-8 hodín v chladnej miestnosti alebo chladničke vychladnúť.

Záverom chcem podotknúť, že aj keď to tu vyzerá komplikovane, výroba je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako 15-20 minút na prípravu, plus varenie.

Ďalšie recepty nájdete v kategórii mäsiarska literatúra:

https://simaco.sk/kategoria/pre-vas-volny-cas/masiarska-literatura/

Hmotnosť 2 kg

Napíšte čo chcete nájsť a potvrdte

Nákupný košík