76,90 €
Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 3,5 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery: 300 x 100 mm
Forma na šunku hranatá – Toustovka 3,5 kg
Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na šunku hranatá – Toustovka na 3,5 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery: 300 x 100 mm
Pribalený tradičný recept na výrobu šunky z roku 1923, od známeho pražského údenára Jaroslava Bezděka.
Šunka varená vo forme recept :
Budeme potrebovať pekné, čerstvé bravčové pliecko alebo bravčové stehno. Ak bolo mäso zmrazené, treba ho úplne rozmraziť, ale doporučujem čerstvé. Množstvo závisí od formy akú vlastníme a tento údaj nám poskytne výrobca, alebo vlastný odhad. Zo skúsenosti viem, že je lepšie kúpiť viac menších balení, ako jeden celok, pretože s kusom mäsa často dostanete aj kožu a tuk, ktorý je k výrobe šunky nepoužiteľný.
Mäso opláchneme, odblaníme, odrežeme tuk, prípadné chrupavky. Dočistené mäso nakrájame na 1,5 cm rezne a následne po dĺžke na 1,5 cm pásiky (1,5 x 1,5 x cca 15 cm) Z ručného mlynčeku na mäso odstránime nôž a dosku (dierkovanú časť), ostane tam len podlhovasté skrutkovité vnútro, cez ktoré narezané pásiky 2x preženieme. Týmto sa mäso „rozbije“, ale zostane v celku.
Solenie :
Do misky odvážime na 1 kg mäsa: 20 g rýchlosoli (môže byť aj 13 g rýchlosoli a 7 g kuchynskej soli ak chceme použiť menej „dusičnanov“, alebo šunku robíme pre deti), pridáme kávovú lyžičku práškového cukru a zmiešame. Mäso rovnomerne nasolíme, najlepšie je rozložiť na plech, treba si dať záležať. Soliť môžeme aj iným spôsobom. Odmeriame si 1 dcl vody na 1 kg mäsa v ktorej soľ aj s cukrom rozpustíme. Roztok rovnomerne nalejeme na mäso a rukami dobre premiešame. Uprednostňujem „mokrý“ spôsob solenia.
Po tomto úkone je mäso nasolené. Mäso rukami premiešavame a pretláčame medzi prstami až kým sa nezačne lepiť na ruky. Formu vystelieme väčším kusom potravinárskej fólie alebo mikroténovým sáčkom a mäso do nej po vrstvách utláčame tak, aby nám podľa možnosti nezostávali vzduchové bubliny. Mäso po naplnení uzavrieme preložením zvyšnej časti fólie tak, aby sa k mäsu pri varení nedostala voda, pričom prípadný nadbytok odstrihneme a formu uzavrieme.
Varenie :
Celú nádobu vložíme do chladničky na 24 – 48 hodín. Formu vyberieme z chladničky a necháme hodinku – dve odstáť pri izbovej teplote a varíme ponorenú do studenej vody. Keď teplota dosiahne na 72 – 75 °C, teplotu zastabilizujeme a varíme v čase podľa formy: 1 kg mäsa = 1 hodina a 15 minút, 2,5 – 3 kg mäsa 2 hodiny a 15 minút. Ak nedodržíme teplotu na maximálne 75 °C, mäso nebude ružové, pri vyššej teplote nám zosivie. Po uvarení formu dotiahneme a necháme minimálne 7-8 hodín v chladnej miestnosti alebo chladničke vychladnúť.
Ak chceme mať úplnú istotu, že šunka bola tepelne opracovaná a je zdravotne úplne bezpečná, môžeme na meranie teploty vo vnútri formy použiť vpichový potravinový teplomer so sondou, ktorý je zobrazený nižšie pod textom. Tepelne opracovaný mäsový výrobok je mäsový výrobok, v ktorom bol vo všetkých jeho častiach dosiahnutý tepelný účinok zodpovedajúci pôsobeniu teploty najmenej 70 °C v trvaní najmenej 10 minút.
Na predĺženie skladovania uvarenej šunky v chladničke doporučujem použiť vákuovú zváračku, ktorá sa dá použiť aj na jednoduché a moderné nasolenie mäsa pred údením vo vákuu. Vo vákuu nasoľujem slaninu, karé, stehno a vákuovačku využívam aj pri odkladaní hotových výrobkov, ovocia a zeleniny do mrazničky.
Záverom chcem podotknúť, že aj keď to tu vyzerá komplikovane, výroba je veľmi jednoduchá a nezaberie viac ako 15-20 minút na prípravu, plus varenie.
Forma na šunku hranatá – Toustovka 3,5 kg je ideálnym darčekom pre domáceho údenárskeho majstra.
Ďalšie recepty nájdete v kategórii mäsiarska literatúra:
https://simaco.sk/kategoria/pre-vas-volny-cas/masiarska-literatura/
Hmotnosť | 2 kg |
---|
Príslušenstvo
-
ŠEDIVÝ Václav: ČESKOSLOVENSKÉ MASNÉ VÝROBKY
89,90 €Pamätáte si mäsové výrobky vyrábané naozaj predovšetkým z mäsa? Chcete si ich doma vyrobiť? V novom 3. rozšírenom vydaní tejto hodnotnej knihy nájdete 768 pôvodných receptúr, používaných v československom mäsovom a konzervárenskom priemysle od 50. rokov 20. storočia do roku 1993. Vráťte sa ku koreňom nášho údenárskeho umenia.
Formát A5, 860 strán, pevná šitá väzba.
Rok vydania: 2025 -
Vákuová zváračka BROWIN
29,90 €Kompaktná, efektívna a ľahko použiteľná vákuová zváračka BROWIN, je dokonalým riešením na dlhšie skladovanie potravín.
-
BEZDĚK Jaroslav: VÝROBA UZENIN, SPECIALIT A KONSERV
18,90 €Kniha, ktorá aj po 100 rokoch osloví súčasných profesionálov i amatérskych údenárov, producentov mäsových výrobkov a milovníkov výrobkov z mäsa. Obsahuje až 183 receptúr, je zdrojom inšpirácie a poučenia.
-
Potravinový teplomer so sondou
19,60 €Potravinový nerezový teplomer s nerezovou sondou – 1,0 m, 0-250°C, časovač, alarm, elektronický displej.
V kuchyni nepostrádateľný – padne vhod pri varení, údení a pečení vašich obľúbených jedál.
Zvukový alarm – signalizácia dosiahnutia nastavenej teploty alebo nastaveného času.
Podobný tovar
-
Forma na šunku kruhová – Debrecínka veľká 6 kg
103,90 €Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 6 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery: 315 x 150 mm
Tovar na objednávku, dodacia doba cca. 3 týždne.
-
Forma na šunku oválna – Mozart 1 kg
41,60 €Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 0,8 až 1kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery: 145 x 65 mm
-
Forma na šunku kruhová – Debrecínka stredná 4,5 kg
97,40 €Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 4,5 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním mäsa.
Rozmery: 300 x 135 mm
-
Forma na šunku – tradičná hranatá 4 kg
78,90 €Pevná, osvedčená, profesionálna hliníková forma na 4 kg mäsa s jednoduchou manipuláciou a pohodlným vkladaním a vyberaním mäsa.
Rozmery: 250 x 160 x 100 mm