fbpx
JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ

18,60 

SKU: ML20

Kniha z počiatku 20. storočia uvádza 115 receptúr mäsových výrobkov vyrábaných v Čechách a na Morave.

Formát A5, 176 strán, pevná šitá väzba.

- +
Katalógové číslo: ML20 Kategória: Značka:

JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ

 

Názov a údaje publikácie:  JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ

 

Formát A5, 176 strán, pevná šitá vazba.
ISBN 978-80-86659-51-0, 3.

Vydanie:  2016.

Hmotnost: 0,37 kg
Kniha z počiatku 20. storočia uvádza 115 receptúr mäsových výrobkov vyrábaných v Čechách a na Morave, doplnených detailnými pracovnými postupmi vrátane spôsobov tepelného opracovania.
V údenárskom manuály nájdete párky, chrupáky, klobásy, údenky, salámy, šunky, jaternice, jelítka, tlačenky, slaniny, paštéty a šaláty.

Pár informácii z histórie:

Rok 1910 bol pre spracovateľov mäsa rokom veľmi významným – tlačou vyšli hneď dve príručné knihy pre údenára: „Výroba jemného údenárskeho tovaru“, ktorú zostavil a vlastným nákladom vydal Josef Řehák a „Údenár“ Karla Jozefa Jarníka. Po dvoch desaťročiach od vydania „Učebná kniha údenárstva a mäsiarstva“ Jozefa Achrera (1890) a Václava Rošického „Mäsiarstvo a údenárstvo“ (1892) to boli konečne nové aktualizované súbory receptúr mäsových výrobkov, vyrábaných nielen v Prahe ale v celých Čechách i na Morave. Boli to na dlhú dobu aj učebnice, ďalšiu príručku – „Vzorné mäsiarstvo a údenárstvo“ vydal František Danielka až v roku 1931. Do vojny potom vyšli ešte dve odborné knihy: „Výroba údenín, špecialít a konzerv“ Jaroslava Bezdeka (1935) a „Receptár“ Jozefa Tašlicha z Veselí nad Moravou (1936 a 1939).

Niet divu, že po knihách sa len zaprášilo a čoskoro sa stali nedostupnými. V roku 1928 sa preto významný pražský výrobca údenárskych strojov pán Ladislav Vagenknecht rozhodol vydať Jarníkovho „Údenára“ druhýkrát. O revíziu a doplnenie textu požiadal osobnosť nad iné povolanú – pána Jozefa Springera, v rokoch 1929-1940 prvého riaditeľa Odbornej majstrovskej školy mäsiarsko – údenárskej v Prahe.

Výsledok ich práce Vám teraz predkladáme v treťom vydaní. Okrem drobných jazykových úprav, majúcich za cieľ uľahčiť dnešnému čitateľovi vnímanie textu, je zachované pôvodné znenie receptúr, návodov i výrobných postupov. Pre ľahšiu orientáciu v texte je kniha doplnená abecedným a menným registrom mäsových výrobkov.

 

 

JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ – Obsah knihy.

 

 

Naše stránky na mäsiarske recepty nájdete tu.

Potrebujete formu na šunku?

Hmotnosť 1 kg

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “JARNÍK KAREL JOSEF: UZENÁŘ”

Začnite písať a stlačením klávesu Enter vyhľadajte

Nákupný košík

Žiadne produkty v košíku.